pondělí 11. dubna 2011

Jakou sportovní výživu pro začátečníky?



Jakou sportovní výživu pro začátečníky?
Nejen mladí adepti tréninku s činkami, ale obecně příznivci všech sportů vůbec, se často ptají, jaké doplňky sportovní výživy zařadit, aby zlepšili svoji výkonnost. Kluci navštěvující fitko obvykle chtějí, aby jim co nejdříve narostly svaly a zmizely zásoby podkožního tuku, fotbalisté chtějí rychleji běhat, hokejisté potřebují mít větší výdrž během zápasu (a samozřejmě se při fyzických kontaktech hodí i nějaká ta síla navíc), všichni dohromady pak chtějí být co nejméně unavení po náročném tréninku a chtějí se rychleji zotavit…

Proč nesáhnout po některém z mnoha moderních doplňků výživy, které jsou dnes na trhu? Je to určitě dobrý nápad, ale důležité je dobře si rozmyslet, který doplněk zvolit. Díky obrovské nabídce na trhu je orientace obtížná. Ne všechny doplňky jsou stejně kvalitní a už vůbec ne všechny se hodí pro začátečníky. Podíváme se nyní na několik základních, které jsou vhodné pro začátečníky a mladé sportovce, kteří chtějí nejen podpořit sportovní výkonnost, ale také zajistit zdravý vývoj těla.

Jedním z nejčastěji skloňovaných doplňků je ten zdaleka nejrozšířenější – proteinový. Bílkoviny jsou důležité pro každého a pro sportovce tím více, že jejich spotřeba při zátěži může vzrůst oproti netrénujícímu jedinci až na dvojnásobek. Ne vždy je ideální přijímat bílkoviny pouze z běžné stravy (masa, vajec, mléčných výrobků apod.), protože jejich konzumace s sebou může přinášet také zvýšený příjem tuků a může nadměrně zatížit trávící systém. Proteinové doplňky, které poskytují snadno stravitelné živiny té nejvyšší kvality, jsou právě v tomto případě ideálním řešením. Jaký ale zvolit? S jakým zdrojem bílkovin? S jakým procentuelním obsahem? S tím Vám dobře poradí článek Protein a proteinové suplementy.

Velice důležitý je dostatečný příjem vitamínů a minerálů, opět, pro sportovce se zvýšenou zátěží obzvlášť, protože jejich spotřeba při fyzické zátěži roste. Ano, všichni to víme, tyhle důležité látky najdeme v běžné stravě, stačí jen jíst pestře, spoustu ovoce, zeleniny, nějaká ta semínka, ořechy… Ale narovinu, kdo dnes má perfektní jídelníček? Navíc i výzkumy ukazují, že s dnešním ovocem a zeleninou a obsahem vitamínů v nich už to zdaleka není tak slavné jako dřív a jejich kvalita jde setrvale směrem dolů. Získat tak všechny potřebné látky pro správnou činnost organismu není vůbec snadné, a pokud sáhnete po kvalitním multivitaminovém, minerálovém doplňku, chybu jistě neuděláte.

Často diskutovaným tématem je užívání kloubní výživy, na jedné straně stojí názory, že zdravé tělo pomoc zvenčí v tomto směru nepotřebuje, ale na druhé straně stojí fakt, že sportovci svoje tělo často opravdu silně zatěžují a nedat mu v takovém případě k dispozici nic, čím by pomohli regeneraci, je rozhodně chybou. Kloubní výživu je při náročné fyzické zátěži vhodné užívat preventivně. Rozhodně nečekejte, až Vám tělo začne vypovídat službu. V takových případech již bývá často pozdě.

Když se vrátíme k samotnému sportovnímu výkonu, například při zápasech v hokeji, fotbalu, basketbalu (nebo kterémkoliv Vašem oblíbeném sportu), je na prvním místě bezesporu pitný režim. Vhodný iontový nápoj zajistí hydrataci organismu a rovnováhu minerálů v těle, čímž nejen zvýší výkon, ale zabrání také nepříjemným křečím.

Pokud byste si chtěli dopřát opravdový luxus ve sportovní výživě, který podpoří regeneraci a růst síly a svalů. Sáhněte po aminokyselinách. Komplexní aminokyseliny jsou vhodné pro sportovce, jejichž potřeba bílkovin je opravdu vysoká a chtějí ulehčit trávícímu systému a BCAA aminokyseliny jsou pak vhodné pro všechny, kteří chtějí mít při sportovním výkonu více energie a kteří chtějí podpořit regeneraci a budování svalové hmoty.


Žádné komentáře:

Okomentovat

jitka.krasova@seznam.cz