středa 11. května 2011

Tipy na praktické sportovní pomůcky


Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si domů pořídili některou ze sportovních pomůcek, abyste nemuseli chodit za tréninkem do fitness centra či tělocvičny? Máme pro Vás několik zajímavých tipů!

Gymnastický míč
Gymnastický míč je tím nejzákladnějším pomocníkem jak pro ty, kteří chtějí tvarovat svojí postavu (především velmi účinným tréninkem břišních svalů), tak také pro ty, kteří mají problémy třeba s bolestmi zad a potřebují posilovat hluboké stabilizační svaly páteře. Gymnastických míčů se vyrábí celá řada a liší se především svým průměrem. Nezapomeňte, že volba správného průměru vzhledem k Vaší výšce je naprosto klíčová! Pro děti do výšky 110 cm se používají malé gymnastické míče do průměru 30 cm, pro děti do výšky 135 cm pak míče s průměrem 45 cm, pro osoby mezi 135 a 155 cm míče s průměrem 55 cm. Měříte-li od 155 do 175 cm, bude pro Vás ideální průměr 65 cm, měříte-li do 185 cm, potřebujete gymnastický míč 75 cm, jste-li ještě vyšší, kupte si míč o průměru 85 cm.

Žebřiny
Žebřiny, anebo také ribstole – jednoduchá tréninková pomůcka, která potřebuje jen minimum prostoru pro svoji instalaci… stačí vlastně kousek volné zdi. Umožní Vám ale jednak trénink řady zajímavých cviků, jednak se na nich vydovádí i Vaše děti. Žebřiny je lepší koupit v dřevěné variantě, která je pro trénink příjemnější než „chladná“ varianta kovová. K žebřinám je vhodné dokoupit i jednoduchá bradla, čímž výrazně rozšíříte škálu možných cviků.

Eliptical
Eliptical neboli crossový trenažer je asi nejoblíbenějším sportovním aerobním strojem současnosti. Rotopedy a steppery už trochu upadají v zapomnění, jejich místo ale nahrazují právě elipticaly. Ty se dají zakoupit sice i v ceně mezi 3000 – 5000 Kč, pro běžný trénink (a především pro trénink pravidelný a dlouhodobý) je vhodné sáhnout po kvalitnějších kouscích, které se pohybují v cenovém rozmezí od 7000 Kč výše. Eliptical by měl mít dostatečně dlouhý krok, dobrou nosnost a také správnou ergonomii pohybu. To však většina elipticalů v mnou výše doporučeném „lepším“ cenovém rozmezí bez problémů splňuje.

Trampolína
Trampolína najde ve Vaší domácnosti opět dvojí uplatnění – jednak jako sportovní pomůcka (v poslední době velmi oblíbená), a jednak budou spokojeny zase Vaše děti. Trampolína je nářadí vhodné tedy pro děti i dospělé, a to k výcviku rovnovážných a obranných reakcí, na kondiční a posilovací cvičení posturálního svalstva. Trampolíny se vyrábějí s různým průměrem, kdy je lepší volit vždy alespoň 120 cm či více (dětem postačí i malé s průměrem 96 cm, pro dospělého jsou ale nedostačující). Nosnost většiny klasických trampolín je cca 100 kg.

A na závěr…
Výše jsme Vám dali několik zajímavých tipů na praktické sportovní pomůcky, na závěr tip ještě jeden. Ať už budete trénovat kdekoliv, doma, ve fitku, tělocvičně nebo třeba venku na louce, vždy nezapomeňte na to, mít na sobě kvalitní sportovní oblečení. Volné a pohodlné oblečení Vám umožní se plně soustředit na prováděnou sportovní činnost, budete se lépe cítit – a Vaše sportovní výkony tomu budou odpovídat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

jitka.krasova@seznam.cz